bird

Vår historia

SÅ BÖRJADE DET

"NORRTELJE BRENNERI AB" grundades som ett av Sveriges första småskaliga hantverksdestillerier år 2001 av makarna Richard Jansson och Kristina Anerfält-Jansson, när Kristina tog över familjegården som gått i arv i fem generationer. De första dropparna rann ur kopparpannan 2002 och symboliserar en mentalitet som plockats upp av våra förfäder - att lösa problem genom nyfikenhet.

Jorden och arvet

Redan på 1800-talet plöjde våra förfäder jorden utanför bränneriet. Som lantbrukare arbetade man på åkrarna, på betesmarkerna och i skogen - men det var hårda tider. Missväxt och uteblivna skördar gav ytterst lite mat på borden. Gården var på den tiden kringbyggd med ett litet boningshus och två mindre lador, som tros ha stått sedan tidigt 1700-tal och de var i mycket dåligt skick. Men tiderna förändrades.

Under senare delen av 1800-talet togs timmer från vår egen skog inför nybygget av gården, och 1904 reste sig till sist en stor lada ut byggdammet. På gården bedrevs hästuppfödning av ardennerhästar och man vann fina priser för sin avel. Under 1930-talet gick man sedermera över till att bli mjölkproducent. I denna lada driver vi idag vårt bränneri.

Ekologiskt & hållbart

I våra kopparpannor tillverkar vi exklusiva premiumdestillat i små batcher och balanserar med vatten från vår egen brunn. I produktionen använder vi bl.a. äpplen och rönnbär från vår egen ekologiska äppellund utanför bränneriet.

I princip allt byggmaterial och all inredning är återbrukat material. Därtill är byggnadens värmesystem kopplat till våra kopparpannors kylvattensystem, så när vi destillerar används spillvärmen för att värma upp våra lokaler. Resterna från destillationen, alltså frukt- eller maltmos, sprids ut på gårdens åkrar. Att tänka hållbart sitter i våra rospiggska gener.

Våra kopparpannor

Vi synar, rengör och hanterar råvaran med största varsamhet för att sedan sätta mäsken. Mäsken består endast av fruktråvara, malt, jästkultur och jästnärsalter. Vi tillsätter inte något socker vid mäskningen, så råvarans egen arom och smak bevaras genom hela processen. Vår whisky produceras av svensk ekologisk malt som vi låter jäsa med jäst och vatten från vår egen brunn i ungefär sex dagar innan destillation.

Kopparpannorna kommer från Carl GmbH i Tyskland, känd som en av världens främsta tillverkare av kopparpannor för destillering. "LP" (Lilla Pannan) rymmer 150 liter och "SP (Stora Pannan) 450 liter. Vid tillverkning av våra fruktdestillat går mäsken inledningsvis igenom en första destillering och därefter en mycket försiktig findestillering vilket gör att vi får med alla dofter och aromer.

Vårt sortiment

I vårt sortiment finner du bl.a. sveriges finaste punsch, Roslagspunsch, samt den historiska Bellmanpunschen. Vår gin finns i flera olika varianter, alla varsamt destillerade och smaksatta av vår brännmästare Kristina. Sedan 2009 tillverkar vi även whisky producerad på svensk, ekologisk malt. I bränneriets fatkällaren ruvar fat med olika ursprung och innehåll; whisky, fruktdestillat och punsch. 2019 destillerades för första gången milt rökt malt som tappades på fat för framtida rökiga produktsläpp.

Tävlingar och priser

Under årens lopp har flera medaljer vunnits i Destillata (Österrike) IWSC (International Wine and Spirit Competition) och Nordic Spirit Awards. För att få veta mer om vår historia och våra produkter, boka ett besök hos oss. Varmt välkommen!

Boka in ett besök hos oss!
bird hawk

välkommen!

Den här webbplatsen innehåller information om alkohol och därför frågar vi om din ålder.