Spritakademiens Guldnubbe 2023

SPRITAKADEMIEN TILLDELAR NORRTÄLJE BRÄNNERI DEN PRESTIGEFYLLDA GULDNUBBEN

Spritakademiens utmärkelse ”Guldnubben” tilldelas år 2023 Kristina och Richard på Norrtälje Bränneri. Angela D’Orazio, Spritakademiens preses på Stol nr 1, ger följande motivering (förkortad): ”Kristina och Richard på Norrtälje Bränneri har med lokalhjärtlig omsorg slagit sina kloka kopparpannor ihop och förvaltat svenskt dryckeshantverk till en framtidsklingande gutår. Guds tår. En lyckotår.”

Spritakademien arbetar för bevarande av svensk spritkultur och varje år delas den prestigefyllda utmärkelsen Guldnubben ut till personer eller företag som gjort betydande insatser för den svenska spritkulturen.

Kristina Anerfält-Jansson, grundare och brännmästare på Norrtälje Bränneri, säger; ”Det är oerhört hedrande att få denna fina utmärkelse. När jag och min make Richard grundade bränneriet för över 20 år sedan så var visionen att värna om marken, odlingarna och släktgården – samt att producera riktigt fin ekologisk (frukt-)sprit med det småskaliga hantverket i fokus. Vi ville förvalta det svenska dryckesarvet, och Guldnubben är som kronan på verket nu när det börjar bli dags att lämna över brännmästaryrket till nästa generation.”

Diplomet är formgivet av konstnären Ernst Billgren och överräcktes under högtidliga former från Spritakademiens preses Angela D’Orazio på Stol nr 1 till Richard och Kristina under ceremonin kvällen den 31 oktober 2023.

Här följer motiveringen i sin helhet.

”Kristina och Richard Anerfält,

Idag och som förvaltare av de svenska dryckesarvet var det kanske inte självklart att det skulle bli drycker på släktgården som gått i arv i 5 generationer, och som ni tog över 2001, och som du nu Anna, den 6e generationen, driver vidare.

Vid övertagandet på den tiden tänker Kristina och Richard att traditionellt jordbruk inte var något för dom och en dag springer hon lustigt nog på två kopparpannor på Åland, och så blev det ett bränneri med egen destillation på gården istället. Visionen blev att värna om marken, odlingarna och släktgården samt att producera riktigt fin ekologisk sprit med småskaligt hantverk i fokus.
Så från att det bara var tänkt jobba med frukt och bär, plussades det efterhand på med punsch, snaps, whisky, gin och kaffelikör. Angående besöken så är faktiskt Norrtälje Bränneri en av pionjärerna i dryckesbranschen i Sverige, om ni inte visste det. Då var det ett av få sätt att tidigt få klirr i kassan, men man förstod snart att det var ett ypperligt sätt att berätta historien om bränneriet- och idag är det i snitt ca 5000 besökare per år som hittar hit.

Gården ligger vacker belägen i Söderby gård i Lohärads Socken, ca 10 minuter utanför Norrtälje, är fortfarande en traditionell gård med den vackra ladan i centrum. Ladan som byggdes 1904, är inglasad från insidan med ett oerhört vackert ljus som sipprar in mellan brädor, och kristallkronor som kröner känslan av magi för gästerna. Det känns som ett privilegium att få tillbringa tid här, få äta en god middag eller få komma på provning – och främst kanske få utforska alla goda smaker som bränns här med omsorg av Kristina. I den gamla kohagen utanför ladan planterades i starten så en massa äppelträd och här är nu en ståtlig äppellund med Ingrid Marie, Aroma, Mutsi, där alla äpplen går till de fina äppeldestillat som destilleras på pannorna. Amerikanska sötrönnbärsträd ger bränneriets rönnbär & dillsnaps- med färskdill från Väddö, också den ifrån trakten. Här jobbas det endast med svenska råvaror och ekologiskt.

När det med tiden blivit ordentligt med besök, så har nu dottern Anna kommit in bilden och tänkt vidare. Bränneriet är fortfarande är

litet, trots att det vuxit i omfång, med sina ca 10 000 liter sprit per år- här kan man kanske tillåta sig drömma lite; tänk om det hade funnits gårdsförsäljning av flaskor vid starten, hur hade det då kunnat se ut idag? Vi alla som är här idag, jobbar för det och hoppas på att det kan bli verkligt inom kort.

Så, Norrtälje Bränneri- med Kristina och Richard från 2001 och framåt – med dottern Anna bakom rodret idag, får härmed Spritakademins finaste utmärkelse ”Guldnubben”- för en prisad förvaltning och utveckling av det svenska dryckesarvet, och den korta formuleringen som lyder som så:

”Kristina och Rikard på Norrtälje Bränneri har med lokalhjärtlig omsorg slagit sina kloka kopparpannor ihop och förvaltat svenskt dryckeshantverk till en framtidsklingande gutår. Guds tår. En lyckotår.”

Ett stort grattis från hela Spritakademien.

Spritakademien
Angela D’Orazio, Stol Nr 1 Preses”

För frågor, kontakta Anna Anerfält VD Norrtälje Bränneri 0736867224.