Jordgubbspunsch – svenskt dryckeshantverk

Kristina

Grundare och brännmästare

När bränneriet firade 20 år släpptes som jubileumsflaska Roslags Jordgubbspunsch i ett begränsat antal. Den 8 maj 2023 släpps årets Jordgubbspunsch med smak av jordgubbar, plommon, honung och arrak.

När Norrtelje Brenneri firade 20 år släpptes som jubileumsflaska Roslags Jordgubbspunsch i ett begränsat antal. Den 8 maj 2022 släpps årets Jordgubbspunsch med smak av jordgubbar, plommon, honung och arrak.
Den traditionella Roslagspunschen har lagrats tillsammans med svenska färska jordgubbar som plockades sommaren 2022 på den lokala jordgubbsodlingen i Uppsala. Jordgubbarna har givit den en härligt ljusrosa färg, och dess smak och doft är en hyllning till den svenska sommaren och vår nationaldryck – punsch.

Idén till Jordgubbspunschen föddes en sommarkväll i juli på Norrtelje Brenneris inglasade höloge.
-Under sommarhalvåret får våra bränneribesökare avnjuta mat och dryck i säsong, och som dessert brukar vi bjuda på färska svenska jordgubbar som marinerats i vår Roslagspunsch. Denna efterrätt är fantastiskt god i all sin enkelhet. Så vi bestämde oss för att skapa en Jordgubbspunsch, säger Kristina Anerfält-Jansson, grundare och brännmästare på Norrtelje Brenneri.

Roslagspunsch som är basen till Jordgubbspunschen är en torr och elegant punsch blandad på finaste Batavia Arrak, Norrtelje Brenneris eget plommondestillat av svenska ekologiska plommon och sötad med honung. Den har inslag av vanilj och citrus och är inte lika söt som traditionell punsch. Roslagspunsch vann silvermedalj i2022 års International Wine & Spirit Competition, IWSC.

Jordgubbspunschen har balanserats upp tillstyrkan 26 % vol. Varje flaska är fylld och etiketterad för hand och släpps iett mycket begränsat antal flaskor den 8 maj 2023.