Vår historia
Norrtelje Brenneri grundades av makarna Richard Jansson och Kristina Anerfält-Jansson efter att de tagit över Kristinas familjegård i Lohärads Söderby. De första dropparna rann ur kopparpannan år 2002.
Norrtelje Brenneri AB grundades år 2001 makarna Richard Jansson och Kristina Anerfält-Jansson. Bränneriet är beläget i hjärtat av Roslagen, en mil norr om Norrtälje. Efter en omfattande renovering och ombyggnation av den gamla ladan från 1904 stod bränneriet klart år 2002. Kristina är den femte generationen på gården.
Våra kopparpannor – där magin skapas
Kopparpannorna kommer från Carl GmbH i Tyskland, känd som en av världens främsta tillverkare av kopparpannor för destillering. "LP" (Lilla pannan) rymmer 150 liter och "SP" (Stora pannan) 450 liter. Vid tillverkning av våra fruktdestillat, går mäsken först igenom en första destillering och därefter en andra, mycket försiktig, findestillering, vilket gör att vi får med alla aromer.

Ekologiskt och hållbart
Vi tillverkar högklassiga destillat av frukter och bär, såsom äpplen, päron, rönnbär och havtorn. Många av råvarorna är ekologiska och så långt som möjligt lokalt producerade. Vår whisky har producerats av ekologisk malt från Viking Malt, och numera kommer malten från Varbro Kvarn. Vi hämtar råvaror från egen ekocertifierad odling och väl utvalda bär- och fruktproducenter i Sverige och Finland. Vi synar, rengör och hanterar råvaran med största varsamhet för att sedan sätta mäsken.Mäsken består endast av fruktråvara, malt, jästkultur och jästnärsalter. Vi tillsätter inte något socker vid mäskningen, så råvarans egen arom och smak bevaras genom hela processen.
Vårt sortiment
I vårt sortiment finner du bl.a. Sveriges finaste punsch, RoslagsPunschen, samt den historiska Bellmanpunschen. RoslagsGin finns i flera olika varianter, alla varsamt destillerade och smaksatta av brännmästare Kristina. Våra snapsar har fått samlingsnamnet RoslagsSailing och buteljeras i den karaktäristiska sneda flaskan. Den har under årens lopp funnits i flera varianter men storsäljaren är Havtorn & Örter. Sedan 2009 tillverkar vi även RoslagsWhisky, gjord på ekologisk malt. I källaren på bränneriet ruvar flera fat med olika ursprung på ett orökt destillat som väntar på att mogna. 2019 destillerades för första gången en milt rökt malt som tappades på fat för framtida rökiga produktsläpp.
Tävlingar och priser
Richard gillar att tävla (läs vinna) och under årens lopp har flera medaljer vunnits i Destillata (Österrike) IWSC (International Wine and Spirit Competition) och Nordic Spirit Awards. Visning och provningFör att få veta mer om vår historia och våra produkter, boka in Besökslördag med visning och provning!