Bellmanfatet
Läs den fantastiska historien om fatet Fader Berg, som är källan till vår historiska och innovativa BellmanPunsch.
Den svenska punschens historia började redan på 1700-talet då Ostindiska kompaniet tog hem arrak från Batavia (nuvarande Jakarta i Indonesien) och nationalskalden Bellman besjöng punschen. Punsch dracks i de europeiska länder som idkade handel med Ostasien, och framförallt med Kina.
I slutet av 1800-talet beställde fabrikör Cederlund flera stora fat från Frankrike för att fyllas med arrak som sedan skulle bli punsch – Cederlund kom nämligen på att man kunde buteljera punsch och avnjuta den kall. Alla dessa fat döptes efter karaktärer från Bellmans epistlar; Movitz, Ulla Winblad, Fader Berg m.fl. Bellmanliggaren Fader Berg, ett ekfat om 1 800 liter, fylldes med arrak för första gången och placerades i källaren på kungliga slottet i Stockholm, där kung Karl XV då regerade – och han var mycket förtjust i punsch. Under 1800-talet ruvade således faten med punsch i kungliga slottets källare. Fabrikör Cederlunds söner tog över och fortsatte faderns arbete med vin och sprit. Under 1900-talets första hälft övergick ägarskapet av faten till statliga Vin och Sprit AB. Efter många turer, då faten tagits ur bruk, skänktes de till slut till Spritmuseum.
Det enda kvarvarande fatet i drift är fatet Fader Berg, vilket Norrtelje Brenneri sedan 2014 förvaltar åt Spritmuseum och använder i produktionen av Bellmanpunschen.
Fatet har åter har tagits i bruk för vår generation – och för kommande.
Bellmanpunschen är extra torr och elegant. Dess unika smak kommer från Fader Bergs ekfat. Fader Bergs fat är ett fat i serien Bellmanliggare som ägs av Spritmuseum i Stockholm.
Eva Lenneman, intendent på Spritmuseum, säger; ”Det är mycket roligt att kunna ha museets föremål i riktig produktion. Det måste väl vara interaktivt historieberättande när vi kan smaka på nästintill samma droppar som farfars far och mormors mor smakade på!”Richard Jansson, VD på Norrtelje Brenneri AB, lägger till; ”Vi är mycket stolta att få samarbeta med Spritmuseum. Vi tar fatet i drift för att kunna lagra vår ’historiska och innovativa’ punsch. Det är ett fantastiskt tillfälle för att utveckla den erkända och populära Roslagspunschen ytterligare!”
Läs mer om Spritmuseum på dess hemsida, www.spritmuseum.se.